Anastasia Kobekina & Hanna Shybayeva​​ & Het Britten Jeugd Strijkorkest
Stravinski, Turina, Elgar
zondag 24 april 2022 | 15:00 uur

Vorig jaar maakten we in de schouwburg van Zutphen een opname mee van het Celloconcert van  Edward Elgar door de jeugdige Anastasia Kobekina met het Britten Jeugd Strijkorkest. Zo onder de indruk van Anastasia hebben wij het pand toen niet eerder verlaten dan na haar toezegging om naar Dalfsen te komen voor een concert, samen met top-pianiste Hanna Shybayeva.
Toen Loes Visser, dirigent van “het Britten”, hiervan hoorde wilde ze het Celloconcert van Elgar graag nóg een keer met Anastasia uitvoeren. Dit wordt een heel “Bijzondere zondagmiddag”

Programma:

I. Stravinsky – Suite Italienne voor cello en piano

Anastasia Kobekina – cello en Hanna Shybayeva – piano

J. Turina, Rapsodia Sinfónica, op. 66

Britten Jeugd Strijkorkest
Hanna Shybayeva – piano

E. Elgar, celloconcert in e, op. 85

Britten Jeugd Strijkorkest, Anastasia Kobekina – cello

Celliste

Anastasia Kobekina

is een van de grootste cellisten van haar generatie. Geroemd om de technische kwaliteiten maar zeker ook om de bijzondere communicatieve gave; als je een concert van haar hebt meegemaakt vergeet je dat niet meer!

De BBC riep haar uit tot “New Generation Artist” De Frankfurter Algemeine schrijft “Der absolute Publikumsliebling war die Russische Cellistin Anastasia Kobekina, deren besondere lyrische Begabung vor allem im Cello-Konzert von Edward Elgar einen Reichtum der Ausdrucksnuancen und eine Spannung hervorbrachte, die von höchster Reife zeugten” En Le Figaro noemt haar kernachtig “Musicienne de la catégorie extraordinaire »

Anastasia werd in 1994 geboren in Yekaterinburg Rusland, 4156 kilometer van Dalfsen, in een zeer muzikale familie. Ze kreeg de eerste cellolessen op haar vierde, studeerde in Moskou en werd toen uitgenodigd om naar de Kronberg Academie in Duitsland te komen bij Frans Helmerson. Ze vervolgde haar studie aan de Universität der Künste in Berlijn (Jens-Peter Maintz) en toen bij het Conservatoire de Paris (Jerome Pernoo). Momenteel doet ze haar postgraduaat in baroque Violoncello bij Kristin von der Goltz van de Frankfurter Hochschule.

Als solist trad Anastasia op met orkesten als het Konzerthausorchester Berlin, Kammerphilharmonie Bremen, Wiener Symphoniker, het BBC Philharmonic, Kremerata Baltica, Mariinsky Theater Orchestra, de Moscow Virtuosi, het Tchaikovsky Symphony Orchestra Moscow en nu met het Britten Jeugd Strijkorkest.

Ze speelde onder leiding van dirigenten als Krzysztov Penderecki, Valery Gergiev, Heinrich Schiff, Omer Meir Wellber, Vladimir Spivakov, Dmitrij Kitajenko en vandaag dus Loes Visser!

Pianiste

Hanna Shybayeva​

geboren in 1979 in Minsk, begon haar pianostudie op zesjarige leeftijd. Hanna verliet op 18-jarige leeftijd haar geboorteland en kwam naar Nederland om haar studie te vervolgden bij Naum Grubert aan het Conservatorium in Den Haag, waar zij in 2005 haar Master of Music behaalde, met de hoogste onderscheiding.

In de loop der jaren groeide Hanna van “wonderkind” uit tot de volwassen en boeiende pianiste die zij thans is, geprezen door pers en publiek vanwege haar muzikale en eigenzinnige interpretaties, haar energie en de rijkdom van haar kleurenpalet; de solistenrol geeft haar evenveel voldoening als een optreden als kamermuziekpartner.

Hanna heeft een tiental cd’s op haar naam staan met o.m. de complete Etudes-Tableaux van Rachmaninov en werken van Schubert, Sjostakovitsj en Chopin.

Haar laatste CD is Vinzenz Lachner‘s arrangement voor piano en strijkkwintet van de pianoconcerten 2 & 5 van Ludwig van Beethoven met Bas Vliegenthart op contrabas en het Animato Quartet, dat in november vorig jaar nog bij Dalfsen Klassiek te gast was.. Hanna treedt regelmatig op in landen als Italië, Duitsland, Zweden, Engeland, Ierland, de VS en Canada. In Nederland was zij o.m. te horen op het Prinsengracht Festival en in zalen als het Concertgebouw, Tivoli/Vredenburg, de Vereeniging in Nijmegen en nu dus in Theater de Stoomfabriek in Dalfsen

Sinds 2013 is Hanna als pianodocent verbonden aan de International Anton Rubinstein Music Academy in Düsseldorf en de Kalaidos Hochschule in Zwitserland. Innovember 2021 werd zij benoemd bij het Conservatorium van Amsterdam. 

Het Britten Jeugd Strijkorkest

Het Britten Jeugd Strijkorkest, is inmiddels “Kind aan huis” in Theater de Stoomfabriek, opgericht in 2007 door dirigent Loes Visser biedt jonge talentvolle strijkers uit Oost-Nederland de kans hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Het motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Jaarlijks geeft het orkest vele concerten en gaat het op tournee. Er is een nauwe samenwerking met het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Hun jaarlijkse CD krijgt altijd lovende kritieken.

Te gast bij het orkest waren spraakmakende artiesten als violiste Liza Ferschtman, pianist Daniel Wayenberg, cellist Gavriel Lipkind, violistes Carla Leurs, Maria Milstein en Rosanne Philippens, sopraan Bernadeta Astari, de Engelse sterviolist en fotomodel Charlie Siem en de Russische celliste Anastasia Kobekina. Op uitnodiging van diverse festivals ging het orkest op tournee naar Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië, Engeland, Zweden, en Denemarken. Ook maakte het Britten Jeugd Strijkorkest succesvolle tournees in Nederland.