Academie van het Concertgebouworkest
Zondag 5 maart 2023 | 15.00 uur

Programma

York Bowen
Hoornkwintet op. 85. Deel 2 en 3                                                           

Felix Mendelssohn Bartholdy
Strijkkwartet nr. 2 in A op. 13. Deel 1 en 2            

Peteris Vasks
Strijkkwartet nr. 4     

Academie van het Concertgebouworkest

De Academie van het Concertgebouworkest is al twintig jaar het opleidingsinstituut van het Koninklijk Concertgebouworkest. Europese toptalenten bekronen hun muzikale opleiding met een persoonlijk ontwikkelingstraject onder de vleugels van het orkest.

Met de Academie slaat het Concertgebouworkest een brug tussen het conservatorium en de beroepspraktijk. De veelzijdige opleiding levert topmusici af, klaar voor een carrière in een van de internationaal gerenommeerde symfonieorkesten.

Tegelijkertijd is de Academie een kweekvijver voor het Concertgebouworkest zelf. De studenten worden opgenomen en opgeleid in de traditie van de orkestcultuur en maken zich de specifieke manier van samenspelen eigen: verantwoordelijkheid nemen, vertrouwen hebben, naar elkaar luisteren en risico nemen.

Het Concertgebouworkest geeft middels de Academie een belangrijke traditie door.

Succesvol
Sinds de oprichting in 2003 heeft de Academie tientallen succesvolle orkestmusici opgeleid. De meesten spelen in beroepsorkesten; maar liefst twaalf van hen maken inmiddels deel uit van het Concertgebouworkest.

 

Viool

Cord Koss

Cord Koss werd geboren in 1999 en kreeg op vierjarige leeftijd zijn eerste vioollessen in zijn geboortestad Berlijn. Momenteel studeert hij bij Sophia Jaffé aan de Hochschule für Music und Darstellende Kunst in Frankfurt; masterclasses volgde hij bij onder anderen Nora Chastain en Stephan Picard.

Hij was prijswinnaar op diverse nationale en internationale concoursen; zo won hij de derde prijs op de Valsesia Musica International Violin Competition en meerdere prijzen bij Jugend Musiziert. 

Hoorn

Gerard Sánchez

Gerard Sánchez werd geboren in La Vall d’Uixó, Spanje, en kreeg zijn eerste hoornlessen op de opleiding van de plaatselijke blaaskapel toen hij acht jaar was. In 2020 studeerde hij af aan de Escola Superior de Música de Catalunya in Barcelona, waarna hij begon aan zijn masterstudie bij Jose Vicente Castelló at the Hochschule für Musik Freiburg. 

Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses van Eric Terwilliger, Stefan Dohr, Frøydis Ree Wekre, Radovan Vlatković, Juan Manuel Gómez en Matías Piñeira. 

Viool

Pablo Flores Regidor

Pablo Flores Regidor werd geboren in Sevilla en begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen. Vanaf 2014 studeerde hij bij Keiko Wataya aan de muziekhogeschool van Baskenland, Musikene in San Sebastián, waar hij in 2018 cum laude afstudeerde. Hij had ook les van Daniel Dodds aan de Hochschule Luzern.

Van 2019 tot 2022 studeerde Pablo bij Friedemann Wezel aan de Hochschule für Musik und Theater in Leipzig, waar hij zijn masterdiploma behaalde.

Viool

Michael Nodel

Michael Nodel werd in 2002 geboren in een muzikale familie, en speelt viool sinds zijn vijfde. Hij kreeg les van Olga Voitova-Bloch, Alexander Kostin, Daniela Jung en Simon Fordham. 

Van 2016 tot 2020 kreeg hij les van Lena Neudauer in de jongtalentklas van de Musikhochschule München. De violist speelt in meerdere jeugdorkesten, waaronder het Bayrischen Landesjugendorchester en het ODEON Jugendsinfonieorchester München, waar hij concertmeester is.

Verder treedt hij regelmatig solo of in kamermuziekverband op.

Altviool

Javier Rodas

Javier Rodas begon op negenjarige leeftijd met altvioollessen bij José Vicente Ibáñez in zijn geboortestad Almería (Spanje). Hij studeerde af bij Natasha Tchitch aan het Musikene in San Sebastián en studeert momenteel bij Francien Schatborn aan het Conservatorium van Amsterdam bij Francien Schatborn. Onder zijn docenten vinden we ook David Quiggle, Nobuko Imai, Karsten Dobbers, Marie Chilemme en Laurent Verney.

Naast altvioolspelen heeft Javier Rodas een passie voor audiovisuele kunst, arrangeren en interdisciplinaire projecten.

Cello

Marie Velin-Langlamet

Marie Velin-Langlamet begon haar muzikale reis met pianospelen; later kwam daar de cello bij. Al op jonge leeftijd won ze diverse prijzen bij het Duitse concours Jugend Musiziert, als pianist en als cellist. 

In 2010 werd ze toegelaten tot het Julius-Stern Institut, gelieerd aan de Universität der Künste Berlin, waar ze les had van Matias de Oliveira Pinto. Vervolgens studeerde ze bij Jean-Guihen Queyras aan de Hochschule für Musik in Freiburg, waar ze in 2021 haar bachelorgraad behaalde. 

Altviool

Noemí Fúnez Palencia

Noemí Fúnez Palencia speelt altviool sinds haar vijfde en kreeg haar eerste lessen van Carlos Albuisech en Keka Cano. Ze studeerde vervolgens altviool bij Cristina Díaz en accordeon bij Esteban Algora en David Gordo. 

Aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía, waar ze studeerde bij Diemut Poppen, Laure Gaudron en Jonathan Brown, behaalde ze haar bachelor- en haar masterdiploma cum laude in respectievelijk 2021 en 2022. Ook werd ze in zowel 2020 als 2022 verkozen tot meest uitmuntende student in haar vakgebied.