Carla Leurs

3 november 2019

Video afspelen

Carla Leurs is met recht een muzikale duizendpoot. Tijdens de London Proms werd haar “Engaging personality” geroemd als concertmeester van de BBC Philharmonic. Maarten ’t Hart schreef dat hij tranen in zijn ogen had tijdens Schubert’s strijkkwartet “Tod und das Mädchen”, het NRC noemde haar spel compromisloos en ontwapenend, de Seattle Times roemde haar voor haar “Deeply musical understanding” in het vioolconcert van Tsjaikovski.

Carla studeerde aan de befaamde Juilliard School in New York bij Itzhak Perlman, waar haar niet alleen de begeerde Dorothy Delay beurs werd toegekend, maar zij ook de “Concerto competition” won, wat tot haar New York debuut met het Juilliard Orchestra in Lincoln Center leidde. Ze is laureate van vele nationale en internationale prijzen, waaronder het Nationaal Vioolconcours Oscar Back en het Prinses Christina Concours, maar ook het Isang Yun Concours in Zuid-Korea, het Jean Francaix Concours te Parijs, het Tibor Varga Concours in Zwitserland en diverse concoursen in de VS waaronder de Washington ASTA. Tijdens het prestigieuze Verbier Festival werd Carla de APCAV prijs voor meest veelbelovende musicus uitgereikt.

Carla was te horen over de hele wereld, onder meer in Carnegie Hall in de “Artist International Series” en in de “New Masters on Tour” serie in Moskou, St. Petersburg en Tallin. Zij soleerde met orkesten uit heel Europa, de VS en Azie, waaronder Les Solistes Européens en het Sinfonieorchester Basel, in samenwerking met vermaarde dirigenten als Carlos Kalmar, Vassily Sinaisky, Ed Spanjaard en Jan Willem de Vriend. Tijdens het openingsconcert van het fameuze Sakharov Festival in Rusland, speelde zij Tsjaikovski’s vioolconcert, wat al eerder lovend door publiek en pers in Duitsland en de VS werd ontvangen.

Als kamermusicus werkte Carla onder meer samen met violisten Itzhak Perlman, Vilde Frang en Liza Ferschtman, cellisten Sol Gabetta, Julian Steckel en Nicolas Altstaedt, fluitist Jacques Zoon en diverse leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de Berliner Philharmoniker. Zij was te beluisteren op het Menuhin Festival in Gstaad, Verbier Festival, Davos Festival, Delft Festival en het eerste Perlman Chamber Music Program in New York.

Sinds 2012 is Carla concertmeester van het Orkest van het Oosten, onder leiding van Ed Spanjaard en vervulde deze rol ook als gast bij onder meer de London Philharmonic, BBC Philharmonic, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Nederlands Kamerorkest.

Dankzij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds speelt Carla een prachtige viool gemaakt door Nicolas Lupot, Paris 1808.

Sluit Menu