Luthers Bach Ensemble
Kerstconcert in de Grote Kerk
Donderdag 15 december 2022 | 20.00 uur

Kerstconcert in de Grote Kerk

Johann Sebastian Bach Weihnachtsoratorium
Cantates 1 t/m 3 en 5

Het Luthers Bach Ensemble is in 2006 door artistiek leider Tymen Jan Bronda opgericht vanuit de wens meer Bach ten gehore te brengen op basis van een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. 

Het Groningse Ensemble bestaat uit een vaste groep van een vijftiental (semi) professionele zangers die per jaar zo’n 20 concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het Ensemble over eigen barokorkest, geformeerd rond een kern van getalenteerde professionele musici. Dirigenten van naam als Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

Het Ensemble stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door (semi-)scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.

Het Luthers Bach Ensemble is letterlijk en figuurlijk gegrondvest in de Lutherse Kerk in Groningen, een belangrijk podium voor kleinere ensembles en kamermuziek.  De komst van het nieuwe Schnitger-orgel in 2017 is een belangrijke impuls voor muziekuitvoeringen in combinatie met dit orgel, een voor Nederland unieke combinatie.