Merel Vercammen & Dina Ivanova
The Boulanger Legacy
Zondag 8 januari 2023 | 15.00 uur

De Franse componiste Lili Boulanger was de eerste vrouwelijke componiste ooit die de prestigieuze Franse kunstprijs “Prix de Rome” ontving. Haar zus, Nadia Boulanger (1887-1979), plaveide de weg voor haar door als een van de eerste vrouwelijke deelnemers een tweede prijs te winnen, en haar jongere zus al vanaf jongs af aan compositieles te geven. Lili stierf aan de ziekte van Crohn toen ze slechts 24 jaar was. Nadia Boulanger stopte uiteindelijk met componeren en wijdde haar leven aan het promoten van de muziek van Lili, die in haar korte leven bijzonder productief was geweest.

Ook Nadia Boulanger was een pionier; ze was een van de eerste vrouwelijke dirigenten, en ze had een onuitwisbare invloed op de muziek van de 20e eeuw als compositiedocent. Ze gaf les aan veel van de grootste musici van de 20e eeuw, waaronder Aaron Copland, Elliott Carter, Quincy Jones (vooral bekend als de producer van Michael Jackson’s album Thriller), Philip Glass en Astor Piazzolla. Ze had een bijzonder talent om de eigen stem van een componist te vinden, waardoor haar studenten een enorm brede waaier aan stijlen representeren.

Vercammen en Ivanova presenteren een programma dat de grote reikwijdte van de invloed van de zussen Boulanger laat zien, met werken van Lili en Nadia Boulanger, Grazyna Bacewicz, Leonard Bernstein en Astor Piazzolla.

Violiste

Merel Vercammen

De van oorsprong Nijmeegse violiste Merel Vercammen studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen. Ze treedt nu op in concertzalen over de hele wereld, waarbij ze als soliste onder andere de vioolconcerten vertolkt van Beethoven, Brahms, Otto Ketting, en het door Vercammen zelf in opdracht gecomponeerde vioolconcert van Mathilde Wantenaar. Daarnaast houdt ze zich onder andere bezig met improvisatie, wat niet gebruikelijk is in de klassieke muziek.

Pianiste

Dina Ivanova

Pianiste Dina Ivanova begon op vierjarige leeftijd met pianolessen bij haar moeder en studeerde later aan de Centrale Muziekschool en het Tsjaikovski Conservatorium, beide in Moskou. Ze won prijzen op diverse concoursen en soleerde onder meer bij de Thüringer Philharmonie en het Israel Symphony Orchestra. Als onderdeel van het Career Development Programme dat door het Liszt Pianoconcours in Utrecht wordt aangeboden, geeft Ivanova een uitgebreide concerttournee als solist met concerten over de hele wereld: van Zuid-Korea naar -Zuid-Afrika, van Zuid- naar Noord-Amerika, en in Europa.