Fathers & Daughters
Anna Fedorova & Borys Fedorov, Dana Zemtsov & Mikhail Zemtsov
Zondag 12 februari 2023 | 15.00 uur

Dana Zemtsov en Anna Fedorova, spelen tijdens dit concert samen met hun vaders de mooiste Russische muziek.

Bij zowel Dana als Anna zit muziek in het DNA. Hun ouders zijn fantastische altisten / pianisten / pianoprofessoren. In het concert ‘Vaders & Dochters’ maken we een reis door de generaties van deze twee families!

Pianiste

Anna Fedorova

werd geboren in Oekraïne in 1990. Ze groeide op in een muzikale omgeving, beide ouders zijn pianist. Met vier jaar zat ze achter de piano en ruim een jaar later trad ze al op. Anna werd verder gevormd aan het befaamde Lysenko Instituut in Kiev.

Ze woont al enige tijd in Amsterdam. Fedorova is een flexibele pianiste die open staat voor avontuur en een heldere en secure lezing kan geven van het ijzeren repertoire. Ze ziet zichzelf als een ambassadeur van de klassieke muziek. In die zin heeft ze al naam gemaakt door haar uitvoering van Rachmaninovs Tweede pianoconcert vanuit het Concertgebouw in Amsterdam: de beelden werden op YouTube al meer dan 32 miljoen keer bekeken.

Pianist

Borys Fedorov

De Oekraïense pianist Borys Fedorov is al meer dan drie decennia als docent verbonden  aan het Staatsconservatorium van Kiev en aan de speciale Lysenko-muziekschool voor jong talent in Kiev. 

Als solist heeft Borys Fedorov opgetreden met vele orkesten. Ook gaf hij onlangs een concert als duo met zijn dochter Anna Fedorova in het Concertgebouw. Zijn repertoire omvat werken uit  verschillende stijlperioden; hij heeft onder meer opnamen gemaakt van werken van Scarlatti, Haydn, Debussy, Ravel, Albeniz, Rachmaninov en en van Oekraïense componisten als Mykola Lysenko, Pjotr Schurovsky en Valentin Silvestrov. In 2020 werd hem door de president van Oekraïne de titel Honorair Artiest van Oekraïne toegekend.

Altvioliste

Dana Zemtsov

werd geboren in 1992 in Mexico-Stad. Als vijfjarige kreeg zij haar eerste muzieklessen van haar grootmoeder en van haar ouders. Ze studeerde later aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Hans Scheepers. Op haar twaalfde stapte ze over naar altviool. Ze volgde masterclasses bij gerenommeerde docenten als Bruno Giuranna, Atar Arad en Sven Arne Tepl. Dana sloot haar bachelor cum laude af en voltooit haar masters bij de bekende altviool virtuoos Michael Kugel aan het Conservatorium van Maastricht.

Dana is een van de meest veelbelovende altvioolsolisten van haar generatie. Hoogtepunten zijn onder andere haar vertolking van Bartóks Altvioolconcert in de grote zaal van het Concertgebouw, haar optredens met Janine Jansen en Martin en een recital in Carnegie Hall 

Violist

Mikhail Zemtsov

kreeg zijn eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd van zijn moeder Ludmila Levinson en vervolgde zijn studie aan het Conservatorium in Moskou (altviool en compositie). Hij behaalde zijn diploma’s als solist met onderscheiding aan de Associated Board of the Royal Schools of Music (B. Dinerstein), de Hochschüle für Musik in Hamburg (M. Nichetianu) en het Conservatorium van Maastricht (M. Kugel). 

Mikhail Zemtsov is veelvuldig te horen op internationale festivals met o.a. Bella Davidowitch, Dmitri Sitkovetski, Sarah Chang, Nobuco Imai, Janine Jansen, Julian Rachlin enLiza Ferschtman.

Hij  nam 6 cd’s met kamermuziek op en zijn solo-cd `The last Rose of Summer` is met een 9 beoordeeld in het tijdschrift Luister.

Ook richtte hij het Zemtsov Viola Quartet op met zijn echtgenote Julia, broer Alexander en dochter Dana.