Unieke ontmoeting: Blaas Sextet
Zondag 23 april 2023 | 15.00 uur

Unieke ontmoeting: Blaas Sextet

Al ruim een jaar geleden besloot een zestal jonge, maar al zeer vermaarde, blazers een concert voor Dalfsen Klassiek aan te grijpen om dit ensemble te vormen.

W.A. Mozart: Serenade ‘Nachtmusik’ voor blaassextet in Es, KV 375 (1781)
voor 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns

Mozart schreef een dozijn serenades en divertimenti voor blaasinstrumenten: een precies cijfer ontbreekt omdat de authenticiteit van een aantal van deze werken twijfelachtig is. De vanmiddag uitgevoerde  Serenade in Es, KV 375 is een werk dat diende om een chique diner op te luisteren, soms ook werd een dergelijk stuk gewoon op straat uitgevoerd door toevallig beschikbare muzikanten. 

L. van Beethoven: Sextet in Es-gr.  op. 71 (1796) 
voor 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns

Beethoven schreef dit Sextet voor de combinatie van klarinetten, fagotten en hoorns – twee van elk – in 1796. Het lijkt echter pas in 1805 te zijn uitgevoerd, tijdens een concert ten behoeve van violist en vriend Ignaz Schuppanzigh; pas vijf jaar later werd dit werk gepubliceerd.

Klarinettist

Jelmer de Moed

was winnaar van o.m. het Pr. Christina Concours en laureaat van het Grachtenfestival 2021; als finalist van Dutch Classical Talent 2021 was in het juryrapport over hem te lezen:  ‘ Een geraffineerde performer, die het hele kleurenpalet van de klarinet laat horen.” 

Klarinettiste

Annemiek de Bruin

was laureaat bij het Pr. Christina Concours 2013 wwar zij werd verkozen tot “Classic Young Master”. Zij was academist bij het Kon. Concertgebouworkest en remplaceert met regelmaat bij diverse Nederlandse orkesten; zij maakt deel uit van het Chimaera Trio.

Fagottiste

Michaela Špačková

De Tjechische behoort tot de top van de nieuwe generatie fagottisten. Zij is laureate van prestigieuze concoursen als het ARD Musikwettbewerb en de Prague Spring Competition. Zij is solofagottist van het geruchtmakende Berlijnse STEGREIF.orchester. 

Fagottist

Thomas Dulfer

was Young Artist in Residence van NJO Muziekzomer 2019. Hij studeerde Cum Laude af aan het Kon. Conservatorium van Den Haag; deed vervolgens zijn master bij coryfee Bram van Sambeek in Keulen; hij staat bekend om zijn creatieve programmeringen.

Hoornist

Mees Vos

solohoornist van Phion, speelde onder gerenomeerde dirigenten als Jaap van Zweden en Valerie Gergiev, o.m. in de Staatskapelle Weimar; vanaf 2020 is hij aangesteld als hoofdvakdocent hoorn aan het Kon. Conservatorium van Den Haag.

Hoorniste

Hanna Guirten

studeerde in Amsterdam bij Herman Jeurissen en in Weimar bij Prof. Jörg Brückner.  Zij maakte deel uit van het European Youth Orchestra en de Staatskapelle Weimar. Sinds 2018 is zij als solo-hoorniste verbonden aan het Noord Nederlands Orkest; bovendien remplaceert zij regelmatig bij Het Residentieorkest, Phion en Het Koninklijk Concertgebouw Orkest.