Unieke ontmoeting: Blaas Sextet
Zondag 23 april 2023 | 15.00 uur

Unieke ontmoeting: Blaas Sextet

Al ruim een jaar geleden besloot een zestal jonge, maar al zeer vermaarde, blazers een concert voor Dalfsen Klassiek aan te grijpen om dit ensemble te vormen.

W.A. Mozart: Serenade ‘Nachtmusik’ voor blaassextet in Es, KV 375 (1781)
voor 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns

Mozart schreef een dozijn serenades en divertimenti voor blaasinstrumenten: een precies cijfer ontbreekt omdat de authenticiteit van een aantal van deze werken twijfelachtig is. De vanmiddag uitgevoerde  Serenade in Es, KV 375 is een werk dat diende om een chique diner op te luisteren, soms ook werd een dergelijk stuk gewoon op straat uitgevoerd door toevallig beschikbare muzikanten. 

L. van Beethoven: Sextet in Es-gr.  op. 71 (1796) 
voor 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns

Beethoven schreef dit Sextet voor de combinatie van klarinetten, fagotten en hoorns – twee van elk – in 1796. Het lijkt echter pas in 1805 te zijn uitgevoerd, tijdens een concert ten behoeve van violist en vriend Ignaz Schuppanzigh; pas vijf jaar later werd dit werk gepubliceerd.

Klarinettist

Jelmer de Moed

was winnaar van o.m. het Pr. Christina Concours en laureaat van het Grachtenfestival 2021; als finalist van Dutch Classical Talent 2021 was in het juryrapport over hem te lezen: “Een geraffineerde performer, die het hele kleurenpalet van de klarinet laat horen.” 

Klarinettiste

Annemiek de Bruin

was laureaat bij het Pr. Christina Concours 2013 en werd daar verkozen tot “Classic Young Master”. Zij was academist van het Kon. Concertgebouworkest en remplaceert tegenwoordig bij diverse Nederlandse orkesten; zij maakt deel uit van het Chimaera Trio.

Fagottist

Bram van Sambeek

was winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2009, de hoogste staatsonderscheiding die aan een (klassiek) musicus kan worden uitgereikt. In 2011 won hij een Borletti Buitoni Trust Award. Van 2002-2011 was Bram solofagottist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij bracht verschillende cd’s uit die zijn veelzijdigheid goed weergeven; van werken uit de vroegste geschiedenis van de fagot tot een rock album. In 2022 nam Bram een Bach soloalbum op voor BIS. 

Fagottist

Thomas Dulfer

was Young Artist in Residence van NJO Muziekzomer 2019. Hij studeerde Cum Laude af aan het Kon. Conservatorium van Den Haag; deed vervolgens zijn master bij coryfee Bram van Sambeek in Keulen; hij staat bekend om zijn creatieve programmeringen.

Hoorniste

Hanna Guirten

voltooide in 2015 haar bachelor bij Herman Jeurissen aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij vervolgde haar studie aan de Hochschule für Musik “Franz Liszt” in Weimar. Vanaf 2018 is Hanna solo-hoorniste van het Noord Nederlands Orkest en remplaceert zij ook regelmatig bij o.m. het Residentieorkest en het Kon. Concertgebouworkest. 

Hoornist

Martijn Appelo

solo-hoornist van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, studeerde aan de conservatoria van Rotterdam (bachelor) en Keulen (master).  Tijdens zijn studie was hij academist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest Hij remplaceert regelmatig bij diverse Nederlandse symfonie orkesten. Daarnaast is hij regelmatig te gast bij het Nederlands Blazers Ensemble, Ensemble Ludwig en Camerata RCO.