Marietta Petkova
“Sergej Rachmaninov 150 jaar”
Zondag 3 december 2023 | 15.00 uur

Kaarten € 24,50 inclusief drankje, meet & greet na afloop.
Reserveringen voor het Theatermenu rechtstreeks bij “De Fabriek” via 0529 433 026

In de internationale muziekwereld neemt Marietta Petkova een bijzondere plaats in. Wij prijzen ons gelukkig dat Marietta ons in Dalfsen voor een “Bijzonder zondagmiddag” weet te vinden!

‘De Bulgaarse meesterpianiste bespeelt de vleugel met een indrukwekkende virtuositeit, maar uiteindelijk draait alles bij haar om veel meer dan de noten’ (NRC Handelsblad). ‘Zij speelt niet de noten van de componisten, maar hun innerlijke gemoedstoestanden, in hun bewustzijn van de onontkoombaarheid aller dingen’ (Die Rheinpfalz).

Dit concert wordt voorafgegaan door een inleiding van Dr. Marcel Zwitser, docent Muziektheorie en Muziekgeschiedenis, die wij hebben leren kennen als een bevlogen verteller met een aanstekelijk enthousiasme. Deze inleiding begint een uur voor aanvang van het concert dus om 14:00 uur, er zijn geen kosten aan verbonden.

Marietta Petkova

werd geboren aan de Donau, in Roese, Bulgarije. Zij studeerde in Sofia, Wenen bij Paul Badura-Skoda, Banff, als Resident Artist en in Amsterdam, waar zij in 1994 bij Jan Wijn haar studie afrondde met een 10 met onderscheiding. Daarnaast volgde zij tien jaar lang lessen bij de befaamde pianist György Sebök, die een sleutelrol in haar muzikale ontwikkeling heeft gespeeld.

Nog maar 10 jaar oud, won Marietta in 1978 de Grand Prix van het Nationale Piano Concours van Bulgarije. Dit was de eerste van een reeks internationale prijzen en finaleplaatsen. In 1993 werd haar door de Fondation Nicolas Ledoux en de Raad van Europa de prestigieuze titel “Lauréate Juventus” toegekend.
           
In 2000 overrompelde Marietta Petkova pers en publiek met Rachmaninov-recitals in Amsterdam (Concertgebouw) en Nijmegen (Concertgebouw De Vereeniging). ‘Petkova grandioos’ en ‘Pianiste Petkova: ideale Rachmaninov’, kopten De Telegraaf en NRC. Twee jaar later werd haar live-opname uit Lausanne van Rachmaninov’s complete Preludes door de internationale pers bejubeld. Marietta Petkova geniet van een florerende carrière. Zij staat bekend om haar authenticiteit en veelzijdigheid. “Of het nu Rachmaninov, Bach, Brahms of Liszt is, Petkova speelt fenomenaal” HP/De Tijd. 

Marietta is sinds 2008 Steinway Artist en heeft een succesvolle serie live Cd’s op het label Bloomline uitgebracht, getuige vijfsterren-recensies in NRC Handelsblad: ‘even bedwelmend als onontkoombaar’.

Luister Magazine:
‘Marietta Petkova heeft alles om een van de grootste pianisten van deze tijd te zijn. Ze heeft een voorkomen dat even mooi als mysterieus is, ze heeft een aansprekend persoonlijk verhaal, en ze speelt met een bovennatuurlijke intensiteit [..]. Haar concerten zijn gebeurtenissen van opperste concentratie, meditatie, een gedeeld verlangen. Het zijn gebeurtenissen die een leven verrijken, die de betekenis van de muziek lijken te veranderen [..]. Zij maakt de gelukkige toehoorders deelgenoot van een persoonlijke zoektocht, een persoonlijk leven, een persoonlijke emotie, een persoonlijke visie.’

Programma:

Ludwig van Beethoven – Sonate opus 2 nr. 1 in f klein

Sergej Rachmaninov – 8 Etudes- tableaux opus 33

Robert Schumann – Kinderszenen opus 15

Sergej Rachmaninov – Preludes uit opus 23 en 32