2023/2024

Zondag 3 maart 2024

Tosca Opdam &
Mendelssohn Camerata

“Muzikale persoonlijkheid”

Tosca Opdam en het Mendelssohn Camerata brachten in Dalfsen twee maal Mendelssohn ten gehore:

  • Vioolconcert opus 64 in e, bewerking Mordechai Rechtmann
  • Octet voor strijkers opus 20 in Es

Zondag 11 februari 2024

Britten Jeugdstrijkorkest &
drie gast pianisten

“Feest”

Het 50ste klassieke concert in Theater de Stoomfabriek. Vandaag spelen, op initiatief van “Dalfsen Klassiek”, de drie jeugdige pianisten, leerlingen van Tatiana Abayeva van de “Davidsbündler Academy” samen met het Britten Jeugdstrijkorkest o.l.v. Loes Vissser. Een uniek concert!

Zondag 7 januari 2024

Lucie Horsch &
Ramon van Engelenhoven

“Fluitiste & Pianiste & Mezzosopraan”

Lucie Horsch kennen we van haar eerdere geweldige concert in Dalfsen als blokfluitiste met Alexandra Nepomnyashaya en Nuala Mckenna, maar op deze “Bijzondere zondagmiddag” ruilde ze haar geliefde blokfluit in voor haar stem. Zij zong, begeleid door pianist Ramon van Engelenhoven, liederen van o.a. Debussy, Copland en Bartók.

Zondag 17 december 2023

Maria &
Nathalia Milstein

“Toverende zussen”

Maria speelde al eerder bij Dalfsen Klassiek met het vermaarde van Baerle Trio. Op 17 december jl. gaf zij een concert met haar zus Nathalia.

 

Zondag 3 december 2023

Marietta Petkova

“Sergej Rachmaninov 150 jaar”
In de internationale muziekwereld neemt Marietta Petkova een bijzondere plaats in. Wij prijzen ons gelukkig dat Marietta ons in Dalfsen voor een “Bijzonder zondagmiddag” weet te vinden!

Zondag 29 oktober 2023

Combattimento, Daniel
Rowland & Maja Bogdanović

“Angelo solitario”
Zowel Combattimento als Maja en Daniel waren al eerder te gast bij Dalfsen Klassiek. Op deze “Bijzondere zondagmiddag” gaat Combattimento de dialoog aan met dit befaamde strijkersduo.

Zondag 8 oktober 2023

Lisa Jacobs &
The String Soloists

“Italiaanse dromen”

Lisa is met haar Ensemble alweer voor de derde keer te gast bij “Dalfsen Klassiek”! Italiaanse dromen, een virtuoos programma met uniek repertoire en eigen bewerkingen.

Zaterdag 30 september 2023

Chiyan Wong &
Davidsbündler Academy

“Side-by-Side”

Een uniek concert, Chiyan Wong, Studenten van de “Davidsbündler Music Academy” en leden van het Concertgebouworkest spelen Mozart.

 

2022/2023

Zondag 23 april 2023

Unieke ontmoeting:
Blaas Sextet

Al ruim een jaar geleden besloot een zestal jonge, maar al zeer vermaarde, blazers een concert voor Dalfsen Klassiek aan te grijpen om dit ensemble te vormen:

  • Jelmer de Moed (klarinet)
  • Annemiek de Bruin (klarinet)
  • Bram van Sambeek (Fagot)
  • Thomas Dulfer (Fagot)
  • Hanna Guirten (Hoorn)
  • Martijn Appelo (Hoorn)

Zondag 2 april 2023

Noé Inui &
Hanna Shybayeva

Over “Bijzondere zondagmiddagen” gesproken:
Hanna Shybayeva is inmiddels een goede bekende in Dalfsen. Wij herinneren ons het fraaie concert met celliste Anastasia Kobekina! Ook speelde zij een belangrijke rol in de besprekingen met Chris Maene waardoor wij nu over de prachtige Maene rechtsnarige vleugel kunnen beschikken.  
Het concert met violist Noé Inui  was een unieke belevenis!

Zondag 5 maart 2023

Academie van het
Concertgebouworkest

De Academie van het Concertgebouworkest is al twintig jaar het opleidingsinstituut van het Koninklijk Concertgebouworkest. Europese toptalenten bekronen hun muzikale opleiding met een persoonlijk ontwikkelingstraject onder de vleugels van het orkest.

Met de Academie slaat het Concertgebouworkest een brug tussen het conservatorium en de beroepspraktijk. De veelzijdige opleiding levert topmusici af, klaar voor een carrière in een van de internationaal gerenommeerde symfonieorkesten.

Zondag 12 februari 2023

Fathers
& daughters

Dana Zemtsov en Anna Fedorova, spelen tijdens dit concert samen met hun vaders, Mikhail Zemtsov en Borys Fedorovde mooiste Russische muziek.

Bij zowel Dana als Anna zit muziek in het DNA. Hun ouders zijn fantastische altisten / pianisten / pianoprofessoren. In het concert ‘Vaders & Dochters’ maken we een reis door de generaties van deze twee families!

Zondag 8 januari 2023

Merel Vercammen
& Dina Ivanova

The Boulanger Legacy

Vercammen en Ivanova presenteren een programma dat de grote reikwijdte van de invloed van de zussen Boulanger laat zien, met werken van Lili en Nadia Boulanger, Grazyna Bacewicz, Leonard Bernstein en Astor Piazzolla.

Donderdag 15 december 2022

Luthers Bach Ensemble

Kerstconcert in de Grote Kerk

Johann Sebastian Bach Weihnachtsoratorium
Cantates 1 t/m 3 en 5

Het Luthers Bach Ensemble  bestaat uit een vaste groep van een vijftiental (semi) professionele zangers die per jaar zo’n 20 concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het Ensemble over eigen barokorkest, geformeerd rond een kern van getalenteerde professionele musici. Dirigenten van naam als Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

zondag 20 november 2022

Daniel Rowland, Maja Bogdanovic & Natacha Kudritskaya​

Dit Trio brengt drie spannende, avontuurlijke en kleurrijke artiesten samen, die al vele jaren optreden en verbonden zijn door hun passie voor het prachtige trio-repertoire. Zij combineren graag programma’s, waaronder solo- en duowerken. Thematische en contrasterende programma’s met ruimte voor zowel nieuwe muziek als geliefde favorieten.

zondag 30 oktober 2022

IRINA LANKOVA

Na haar optredens o.a. in Carnegie Hall in mei en in het Concertgebouw in oktober zijn wij zeer verheugd Irina in Dalfsen welkom te kunnen heten.

Irina wordt door de internationale pers omschreven als een pianiste met “echt poëtische toets” en “oneindige kleuren”. Ze onderscheidt zich door haar natuurlijke en gepassioneerde spel, haar gratie en haar creativiteit. Als Steinway-Artist, al sinds 2008, wordt ze uitgenodigd om op prestigieuze podia op te treden als soliste en in kamermuziekrepertoire.

 

zondag 9 oktober 2022

INTERCONTINENTAL ENSEMBLE & CHANNA MALKIN

Het Intercontinental Ensemble is een negenkoppig ensemble bestaande uit 4 strijkers en 5 blazers. Het ensemble werd in 2012 in Amsterdam opgericht. Hun leden komen van verschillende continenten en landen zoals Mexico, Spanje, Portugal, Tsjechië, Luxemburg en Nederland.

Naast de uitvoering van origineel nonet repertoire richt het zich op het maken en spelen van zelfgemaakte arrangementen. Hierdoor ademen zij bekende werken voor groot orkest nieuw leven in en kunnen zij die nu naar de kleinere podia brengen.

2021/2022

zondag 24 april 2022

ANASTASIA KOBENIKA
& HANNA SHYBAYEVA
& HET BRITTEN

Vorig jaar maakten we in de schouwburg van Zutphen een opname mee van het Celloconcert van  Edward Elgar door de jeugdige Anastasia Kobekina met het Britten Jeugd Strijkorkest. Zo onder de indruk van Anastasia hebben wij het pand toen niet eerder verlaten dan na haar toezegging om naar Dalfsen te komen voor een concert, samen met top-pianiste Hanna Shybayeva.
Toen Loes Visser, dirigent van “het Britten”, hiervan hoorde wilde ze het Celloconcert van Elgar graag nóg een keer met Anastasia uitvoeren.

Dit werd een heel “Bijzondere zondagmiddag”

4 & 5 april 2022

KINDER MUZIEK WEEK DROMENBLAZERS

Hoe klinkt fantasie?

Dromenblazers is een vrolijk concert waarin de vier mannen van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet op een magische wijze soepel switchen tussen verschillende muziekstijlen van Gershwin, Satie, Mahler en Dvořák. Want in dromen kan alles!

zondag 20 maart 2022

CHIMAERE TRIO &
ROZA HERWIG

Lentekriebels

Het Chimaera Trio, opgericht in 2012, bestaat uit Annemiek de Bruin klarinet, Irene Kok cello en Laurens de Man piano. Het trio is een ongebruikelijke combinatie van klarinet, cello en piano.

Roza Herwig, kreeg al op jonge leeftijd haar eerste vioollessen. De trouwe bezoekers van Theater de Stoomfabriek herinneren zich Roza als destijds de concertmeester van het Britten Jeugd Strijkorkest.

zondag 14 november 2021

ANIMATO KWARTET

Dertien grote Concertzalen en één kleintje!

Het is ons gelukt om het Animato Kwartet naar “Theater de Stoomfabriek” te halen vlak voor ze gaan beginnen aan hun Dutch Classical Talent Tour langs dertien grote concertzalen in heel Nederland.

Het Animato Kwartet Is uit meer dan 40 aanmeldingen geselecteerd als een van de vier laureaten van de Dutch Classical Talent Award 2021-2022!

zondag 24 oktober 2021

WIENER KAMMERSYMPHONIE & DOMENICO CODISPOTI

250 jaar Beethoven… 

Beleef bijzondere kamermuziek. Deze musici vormen een unieke combinatie. Wereldwijd is het publiek razend enthousiast over hun concerten. Dit Weense strijkkwintet heeft de gave om grote symfonische stukken te vertalen naar het kamermuziekpodium.

Speciaal voor Beethovens Vijfde Pianoconcert schuift de Italiaanse meesterpianist Domenico Cosdispoti aan.

dinsdag 5 oktober 2021

FLORIS KORTIE &
VERA KOOPER

Hoe Beethoven de wereld veranderde!

Floris Kortie (Podium Witteman) en pianiste Vera Kooper laten zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd. 

Het jaar 251 na Beethoven vertelt het indrukwekkende levensverhaal van Ludwig van Beethoven, afgewisseld met de mooiste delen uit zijn pianosonates, zoals de Mondschein, de Pathétique en de Appassionata. 

2020/2021

zondag 24 juni 2021

LUCIE HORSCH, ALEXANDRA NEPOMNYASHCHAYA EN NUALA MCKENNA

Lucie Horsch nam in juni de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst. Dat is de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Voor haar concert in Dalfsen nodigde Lucie Alexandra Nepomnyashchaya en Nuala McKenna uit.

zondag 13 juni 2021

RUBENS CONSORT KAMERMUZIEK LAB.

Het Kamermuziek Lab is een unieke ervaring voor drie young professionals: een concerttournee samen met het Rubens Consort, aangevuld met coaching in het zelf lesgeven en podiumpresentatie.

zondag 18 april 2021

FANCY FIDDLERS

Het strijkersensemble de Fancy Fiddlers bestond uit viool- en cellotalenten in de leeftijd van 6 tot 19 jaar onder supervisie van de Hilversumse vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek.

Zij zouden op 18 april bij ons optreden maar het overlijden van Coosje op 25 maart 2021, betekende helaas ook het einde van dit zeer bijzondere jeugdorkest.

zondag 29 november 2020

INTERCONTINENTAL ENSEMBLE

Dit negenkoppig ensemble, werd in 2012 in Amsterdam opgericht door musici uit Mexico, Spanje, Portugal, Tsjechië, Luxemburg en Nederland, speelt eigen bewerkingen van grote symfonieën zodat die ook op kleinere podia uitgevoerd kunnen worden, daar waar een volledig symfonieorkest niet zou passen.

zondag 24 oktober 2020

VAN BAERLE TRIO

Het befaamde Van Baerle trio, pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder nu dan eindelijk in Dalfsen. Zij spelen al samen sinds hun studietijd in Amsterdam maar blijven naast een drukke solisten praktijk elkaar al 15 jaar trouw.

zondag 27 september 2020

KATONA TWINS

De tweeling Peter en Zoltán Katona, werd in Hongarije geboren. Ze begonnen met gitaarspelen op hun tiende en zijn er nooit meer mee opgehouden. Ze vielen voor de warme klank van de klassieke gitaar, maar toch…

2019/2020

zondag 1 maart 2020

DARIA VAN DEN BERCKEN

Daria van den Bercken sprankelt met Scarlatti en Tsjajkovski. Weinig pianisten zijn zo communicatief als Daria van den Bercken. Tienduizenden bekeken haar Youtube-clips waarin zij in het park Händel speelt voor voorbijgangers of op straat mensen uitnodigt voor een concert bij haar thuis.

zondag 12 januari 2020

HET BRITTEN JEUGSTRIJKORKEST

Het Britten, in Dalfsen kind aan huis! Ze speelden al eerder in de Stoomfabriek en op Kasteel Rechteren. Op hun uitnodiging waren de Helsinki Strings, hun Finse vrienden, hier te gast. Zo’n vijftig jeugdige strijker op het podium!

zondag 22 december 2019

LISA JACOBS & THE STRINGS SOLOISTS

Lisa & the String Soloists is een dynamisch internationaal strijkersensemble. Opgericht in 2015 in Amsterdam bestaat het ensemble uit 14 strijkers, die concerteren onder leiding van artistiek leider Lisa Jacobs.

zondag 1 december 2019

CALEFAX - HET ORGEL DE KERK UIT!

Het Orgel de Kerk uit, De mooiste orgelmuziek door rietkwintet Calefax.
‘The monster never breathes!’, sprak Igor Stravinsky ooit over het kerkorgel. Weinig instrumenten kunnen bogen op zo’n rijk repertoire als het orgel. Bijna alle grote componisten schreven ervoor, sommige zelfs uitsluitend.

zondag 3 november 2019

CARLA LEURS

Carla Leurs is met recht een muzikale duizendpoot. Tijdens de London Proms werd haar “Engaging personality” geroemd als concertmeester van de BBC Philharmonic. Maarten ’t Hart schreef dat hij tranen in zijn ogen had tijdens Schubert’s strijkkwartet “Tod und das Mädchen”, het NRC noemde haar spel compromisloos en ontwapenend, de Seattle Times roemde haar voor haar “Deeply musical understanding” in het vioolconcert van Tsjaikovski.

zondag 22 september 2019

MATANGI QUARTET & VIRIDE KWARTET

Het befaamde Matangi Quartet speelt samen met het jonge Viride Kwartet. Meesters en leerlingen voeren Mendelssohn’s beroemde octet uit. Wonderkind Felix Mendelssohn Bartholdy was pas 16 jaar oud toen hij zijn briljante Octet Op. 20 schreef. Ook de talentvolle leden van het Viride Kwartet zijn pas 16 en 17 jaar oud, maar behoren nu al tot de meest talentvolle musici van ons land. 

2018/2019

zondag 5 mei 2019

MARIA MILSTEIN IN DE BAN VAN…

is een project van De Noorderkerk Concerten in Amsterdam. Ieder jaar biedt het jonge talenten een podium om zich te presenteren en de mogelijkheid om van doorgewinterde musici meer over de concertpraktijk te leren.

zondag 14 april 2019

RAGAZZE QUARTET

“Energieke performance, veelzijdig repertoire en optredens met een twist. Wij zijn het Ragazze Quartet. Veel méér dan een strijkkwartet alleen. Vanuit bloedstollend mooie klassieke muziek gaan we graag en vaak over de grenzen heen. Klassieke muziek, dat is ons leven; 24 uur per dag.”

zondag 17 maart 2019

HAYDN JEUGD STRIJKORKEST

De leden van het orkest zijn afkomstig uit Noord-Nederland. Het orkest repeteert in de stad Groningen. Veel leden zijn tevens toegelaten tot de Jong Talent Klas van het conservatorium te Groningen.

zondag 10 februari 2019

LENDVAI STRING TRIO

Vanaf 2004, het jaar dat het Lendvai trio in Engeland werd opgericht, treden Nadia Wijzenbeek (viool), Ylvali Zilliacus (altviool) en Marie Macleod (cello) samen in Europa op in zalen als het Concertgebouw en de Wigmore Hall.

zondag 13 januari 2019

FUSE

Dankzij een vaste plek in het muziekprogramma Podium Witteman kan Fuse al enkele seizoenen rekenen op een trouw kijkerspubliek. Maar ook op de Nederlandse podia laat de groep zien voortrekker te zijn van een nieuwe generatie muzikanten.

zondag 9 december 2018

DE BEZETTING SPEELT

“Ruim een decennium lang maken we al kamermuziek op het hoogst mogelijke niveau met ons ensemble van vijf strijkers en vijf blazers.”

Met een bezetting van twee tot tien musici kunnen we alle kanten op.

zondag 11 november 2018

COMBATTIMENTO

speelt muziek uit de barokperiode. Bekende en onbekende werken uit de 17e en 18e -eeuwse barokmuziek vormen de kern van het repertoire en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen.

zondag 30 september 2018

LISA JACOBS & THE STRING SOLOISTS

“Wij zijn er geweldig trots op dat het gelukt is om dit fantastische gezelschap voor het openingsconcert van dit seizoen in Theater de Stoomfabriek uit te nodigen.”

2017/2018

zondag 8 april 2018

DUDOK QUARTET

Het wordt een bijzonder concert, het jonge Dudok Quartet, bestaande uit Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise de Jong (altviool) en David Faber (cello), staat garant voor een spannende aanpak.

zondag 18 februari 2018

VALERIUS ENSEMBLE

Het Valerius Ensemble bestaat uit “Toppers” van het Orkest van het Oosten. Vandaag speelt een kwintet in een bezetting van  fluit, viool, altviool en cello werken o.a. van Haydn,, Mozart, Kreisler, Piazolla en Gershwin. Een speciale rol is weggelegd voor de fluitiste Carola Ligt, 1e fluitiste van het OVHO.

zondag 28 januari 2018

FUSE

“Virtuoos, technisch begaafd en vooral tot op het merg muzikaal”, schreef het Haarlems Dagblad over Fuse. Het energieke zestal speelde zich het afgelopen jaar in de kijker met optredens bij onder meer Podium Witteman, Radio 4 en De Wereld Draait Door.

zondag 10 december 2017

CLUB CLASSIQUE

Een ode aan Italië, aan de hand van Italiaanse kamermuziek, cinema, filmmuziek en poëzie. Filmfragmenten uit klassiekers van Fellini worden live begeleid met filmmuziek van Nino Rota. Pier Paolo Pasolini maakte niet alleen films maar schreef ook poëzie die zich moeiteloos laat combineren met Italiaanse romantische kamermuziek.

zondag 12 november 2017

MATANGI QUARTET

Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn Maria, Paula, Daniel, Karsten en Arno boegbeelden van de nieuwe generatie klassieke musici. Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover projecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek.

zondag 8 oktober 2017

CLARA DE VRIES, ADRIAAN STOET EN HAROLD KOOIJ

Tijdens dit afwisselende concert komen de meest uiteenlopende genres en componisten aan bod. Mooie gepassioneerde muziek, soms verstild, dan weer opzwepend en virtuoos. 
Jazzy klanken van de piano, in combinatie met het warme stemgeluid van Clara de Vries.

zondag 10 september 2017

HET ZWOLS COLLECTIEF

Het Zwols Collectief bestaat uit zeven professionele musici uit Zwolle.Alle musici zijn werkzaam als docerend of uitvoerend musicus in kamer-muziek ensembles en symfonie-orkesten, zoals Musica Michaelis, het Amsterdam Wind Quintet, Het Gelders Orkest, Het Orkest van het Oosten en het Noord Nederlands Orkest. 

zondag 25 juni 2017

BRITTEN JEUGD STRIJKORKEST OPENINGSCONCERT DALFSEN KLASSIEK

Sopraan Bernadeta Astari & het Britten Jeugd Strijkorkest verrassen met een sprankelend muzikaal programma!