2020/2021

FANCY FIDDLERS

Het strijkersensemble de Fancy Fiddlers bestaat uit viool- en cellotalenten in de leeftijd van 6 tot 19 jaar onder supervisie van de Hilversumse vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Het overlijden van Dirigente Coosje Wijzenbeek op 25 maart 2021, betekende helaas ook het einde van dit bijzondere jeugdorkest.

LUCIE HORSCH, ALEXANDRA NEPOMNYASHCHAYA EN NUALA MCKENNA

Lucie Horsch nam in juni de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst. Dat is de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Voor haar concert in Dalfsen nodigde Lucie Alexandra Nepomnyashchaya en Nuala McKenna uit.

RUBENS CONSORT KAMERMUZIEK LAB.

Het Kamermuziek Lab is een unieke ervaring voor drie young professionals: een concerttournee samen met het Rubens Consort, aangevuld met coaching in het zelf lesgeven en podiumpresentatie.

2019/2020

INTERCONTINENTAL ENSEMBLE

Dit negenkoppig ensemble, werd in 2012 in Amsterdam opgericht door musici uit Mexico, Spanje, Portugal, Tsjechië, Luxemburg en Nederland, speelt eigen bewerkingen van grote symfonieën zodat die ook op kleinere podia uitgevoerd kunnen worden, daar waar een volledig symfonieorkest niet zou passen.

VAN BAERLE TRIO

Het befaamde Van Baerle trio, pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder nu dan eindelijk in Dalfsen. Zij spelen al samen sinds hun studietijd in Amsterdam maar blijven naast een drukke solisten praktijk elkaar al 15 jaar trouw.

KATONA TWINS

De tweeling Peter en Zoltán Katona, werd in Hongarije geboren. Ze begonnen met gitaarspelen op hun tiende en zijn er nooit meer mee opgehouden. Ze vielen voor de warme klank van de klassieke gitaar, maar toch…

DARIA VAN DEN BERCKEN

Daria van den Bercken sprankelt met Scarlatti en Tsjajkovski. Weinig pianisten zijn zo communicatief als Daria van den Bercken. Tienduizenden bekeken haar Youtube-clips waarin zij in het park Händel speelt voor voorbijgangers of op straat mensen uitnodigt voor een concert bij haar thuis.

HET BRITTEN JEUGSTRIJKORKEST

Het Britten, in Dalfsen kind aan huis! Ze speelden al eerder in de Stoomfabriek en op Kasteel Rechteren. Op hun uitnodiging waren de Helsinki Strings, hun Finse vrienden, hier te gast. Zo’n vijftig jeugdige strijker op het podium!

LISA JACOBS & THE STRINGS SOLOISTS

Lisa & the String Soloists is een dynamisch internationaal strijkersensemble. Opgericht in 2015 in Amsterdam bestaat het ensemble uit 14 strijkers, die concerteren onder leiding van artistiek leider Lisa Jacobs.

CALEFAX - HET ORGEL DE KERK UIT!

Het Orgel de Kerk uit, De mooiste orgelmuziek door rietkwintet Calefax.
‘The monster never breathes!’, sprak Igor Stravinsky ooit over het kerkorgel. Weinig instrumenten kunnen bogen op zo’n rijk repertoire als het orgel. Bijna alle grote componisten schreven ervoor, sommige zelfs uitsluitend.

CARLA LEURS

Carla Leurs is met recht een muzikale duizendpoot. Tijdens de London Proms werd haar “Engaging personality” geroemd als concertmeester van de BBC Philharmonic. Maarten ’t Hart schreef dat hij tranen in zijn ogen had tijdens Schubert’s strijkkwartet “Tod und das Mädchen”, het NRC noemde haar spel compromisloos en ontwapenend, de Seattle Times roemde haar voor haar “Deeply musical understanding” in het vioolconcert van Tsjaikovski.

MATANGI QUARTET & VIRIDE KWARTET

Het befaamde Matangi Quartet speelt samen met het jonge Viride Kwartet. Meesters en leerlingen voeren Mendelssohn’s beroemde octet uit. Wonderkind Felix Mendelssohn Bartholdy was pas 16 jaar oud toen hij zijn briljante Octet Op. 20 schreef. Ook de talentvolle leden van het Viride Kwartet zijn pas 16 en 17 jaar oud, maar behoren nu al tot de meest talentvolle musici van ons land. 

2018/2019

MARIA MILSTEIN IN DE BAN VAN…

is een project van De Noorderkerk Concerten in Amsterdam. Ieder jaar biedt het jonge talenten een podium om zich te presenteren en de mogelijkheid om van doorgewinterde musici meer over de concertpraktijk te leren.

RAGAZZE QUARTET

“Energieke performance, veelzijdig repertoire en optredens met een twist. Wij zijn het Ragazze Quartet. Veel méér dan een strijkkwartet alleen. Vanuit bloedstollend mooie klassieke muziek gaan we graag en vaak over de grenzen heen. Klassieke muziek, dat is ons leven; 24 uur per dag.”

HAYDN JEUGD STRIJKORKEST

De leden van het orkest zijn afkomstig uit Noord-Nederland. Het orkest repeteert in de stad Groningen. Veel leden zijn tevens toegelaten tot de Jong Talent Klas van het conservatorium te Groningen.

LENDVAI STRING TRIO

Vanaf 2004, het jaar dat het Lendvai trio in Engeland werd opgericht, treden Nadia Wijzenbeek (viool), Ylvali Zilliacus (altviool) en Marie Macleod (cello) samen in Europa op in zalen als het Concertgebouw en de Wigmore Hall.

FUSE

Dankzij een vaste plek in het muziekprogramma Podium Witteman kan Fuse al enkele seizoenen rekenen op een trouw kijkerspubliek. Maar ook op de Nederlandse podia laat de groep zien voortrekker te zijn van een nieuwe generatie muzikanten.

DE BEZETTING SPEELT

“Ruim een decennium lang maken we al kamermuziek op het hoogst mogelijke niveau met ons ensemble van vijf strijkers en vijf blazers.”

Met een bezetting van twee tot tien musici kunnen we alle kanten op.

COMBATTIMENTO

speelt muziek uit de barokperiode. Bekende en onbekende werken uit de 17e en 18e -eeuwse barokmuziek vormen de kern van het repertoire en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen.

LISA JACOBS & THE STRING SOLOISTS

“Wij zijn er geweldig trots op dat het gelukt is om dit fantastische gezelschap voor het openingsconcert van dit seizoen in Theater de Stoomfabriek uit te nodigen.”

2017/2018

DUDOK QUARTET

Het wordt een bijzonder concert, het jonge Dudok Quartet, bestaande uit Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise de Jong (altviool) en David Faber (cello), staat garant voor een spannende aanpak.

VALERIUS ENSEMBLE

Het Valerius Ensemble bestaat uit “Toppers” van het Orkest van het Oosten. Vandaag speelt een kwintet in een bezetting van  fluit, viool, altviool en cello werken o.a. van Haydn,, Mozart, Kreisler, Piazolla en Gershwin. Een speciale rol is weggelegd voor de fluitiste Carola Ligt, 1e fluitiste van het OVHO.

FUSE

“Virtuoos, technisch begaafd en vooral tot op het merg muzikaal”, schreef het Haarlems Dagblad over Fuse. Het energieke zestal speelde zich het afgelopen jaar in de kijker met optredens bij onder meer Podium Witteman, Radio 4 en De Wereld Draait Door.

CLUB CLASSIQUE

Een ode aan Italië, aan de hand van Italiaanse kamermuziek, cinema, filmmuziek en poëzie. Filmfragmenten uit klassiekers van Fellini worden live begeleid met filmmuziek van Nino Rota. Pier Paolo Pasolini maakte niet alleen films maar schreef ook poëzie die zich moeiteloos laat combineren met Italiaanse romantische kamermuziek.

MATANGI QUARTET

Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn Maria, Paula, Daniel, Karsten en Arno boegbeelden van de nieuwe generatie klassieke musici. Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover projecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek.

CLARA DE VRIES, ADRIAAN STOET EN HAROLD KOOIJ

Tijdens dit afwisselende concert komen de meest uiteenlopende genres en componisten aan bod. Mooie gepassioneerde muziek, soms verstild, dan weer opzwepend en virtuoos. 
Jazzy klanken van de piano, in combinatie met het warme stemgeluid van Clara de Vries.

HET ZWOLS COLLECTIEF

Het Zwols Collectief bestaat uit zeven professionele musici uit Zwolle.Alle musici zijn werkzaam als docerend of uitvoerend musicus in kamer-muziek ensembles en symfonie-orkesten, zoals Musica Michaelis, het Amsterdam Wind Quintet, Het Gelders Orkest, Het Orkest van het Oosten en het Noord Nederlands Orkest. 

BRITTEN JEUGD STRIJKORKEST OPENINGSCONCERT DALFSEN KLASSIEK

Sopraan Bernadeta Astari & het Britten Jeugd Strijkorkest verrassen met een sprankelend muzikaal programma!