Maria & Nathalia Milstein
“Toverende zussen”
Zondag 17 december 2023 | 15.00 uur

Kaarten € 24,50 inclusief drankje, meet & greet na afloop.
Reserveringen voor het Theatermenu rechtstreeks bij “De Fabriek” via 0529 433 026

Maria speelde al eerder bij Dalfsen Klassiek met het vermaarde van Baerle Trio, nu verheugen wij ons op het concert met haar zus Nathalia.

Hun grootvader Yakov Isaakovitsj Milstein (1911-1981) was musicoloog en een invloedrijk pianodocent aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou. Ook vader Sergej Milstein is pianist. Moeder Natalia Tolstaya is altviooliste en broer Sergej violist.

Maria en Nathalia begonnen samen te spelen zodra hun leeftijdsverschil – 10 jaar – dat mogelijk maakte.

Hun eerste CD, in 2017, ‘La Sonate de Vinteuil’ kreeg prachtige persreacties: ‘Dit recital laat een immense muzikale volwassenheid zien en is van begin tot eind een verrukking’ (Classica Magazine), ‘Technische beperkingen hebben ze niet. De zussen kunnen zich helemaal vrij voelen om zo snel en zo zacht te spelen als ze zelf willen. Het resultaat is adembenemend’ (Volkskrant). Hun tweede CD werd maar liefst bekroond met een “Diapason d’Or”. 

Het duo treedt veelvuldig op in Europa in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw in Amsterdam, Diligentia in Den Haag, BOZAR in Brussel, De Bijloke in Gent, de Philharmonie in Essen, het Teatro Ristori in Verona en nu dus in Theater de Stoomfabriek in Dalfsen. Zij worden uitgenodigd door festivals als La Roque d’Anthéron, La Folle Journée de Nantes, het Colmar International Festival, Thüringer Bachwoche en het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

Maria Milstein

is prijswinnaar van verschillende internationale concoursen zoals Città di Brescia, Rodolfo Lipizer en het ARD Concours. Ze ontving de Borletti-Buitoni Fellowship in 2016 en de Nederlandse Muziekprijs in 2018 – de hoogste onderscheiding voor een klassieke musicus in Nederland. Samen met Hannes Minnaar en Gideon den Herder vormt ze het succesvolle Van Baerle Trio. 

Met haar man, violist Mathieu van Bellen, heeft Maria recent in een voormalige kerk in Zaandam de “Muziekhaven” opgericht. Met behulp van hun netwerk is die in korte tijd een begrip geworden in binnen- en buitenland. Een aanrader om eens te bezoeken!

Nathalia Milstein

won de Dublin International Piano Competition in 2015 en de Young Soloists Prize van de Médias Francophones Publics in 2017. Nathalia treedt op in grote zalen in Europa en de VS, zoals Wigmore Hall, Gewandhaus in Leipzig, Pierre Boulezsaal in Berlijn en Carnegie Hall in New York, en verschijnt op festivals zoals La Roque d’Anthéron, Flâneries Musicales de Reims, La Folle Journée, New Ross Piano Festival, Lille Piano Festival, Zaubersee Festival en Radio France Festival.

Programma:

  • Franz Schubert: Grand Duo for Violin and Piano D.574
  • Gabriel Fauré: Sonata for violin and piano in e klein
  • Bedrich Smetana: Aus der Heimat