Arethusa Quartet
Mystiek!
Zondag 9 februari 2025 | 15.00 uur

Kaarten € 24,50 inclusief drankje, meet & greet na afloop.
Reserveringen voor het Theatermenu rechtstreeks bij “De Fabriek” via 0529 433 026

Dana Zemtsov – altviool
Maja Bogdanović – cello
Floor Le Coultre – viool en altviool
Daniel Rowland – viool

Het Arethusa Quartet werd opgericht in 2023 en verenigt de vier internationaal gerenommeerde musici met zowel een achtergrond als solist als in wereldberoemde kamermuziekgroepen. Nadat ze op talloze festivals het podium hadden gedeeld, ontwikkelden ze een diepe vriendschap, verbonden door hun complementaire passies en idealen, en besloten ze deze dynamische en unieke groep te creëren.


Het Quartet ontleent zijn naam aan de mythische, magische waternimf genaamd Arethusa, die begeerd wordt door allerlei goden en halfgoden. Eén van die halfgoden, Alpheus, ziet haar in het water en probeert haar te vangen. Op het moment dat hij denkt dat hij haar heeft, verandert ze zelf in water en wordt ze één met de natuur. Ze is onbereikbaar voor de handen van de halfgod. Dit concept van verlangen kan ook worden toegepast op kunst en op muziek in het bijzonder. Het is prachtig onbereikbaar. Het is onmogelijk te bevatten. En als je denkt ‘nu heb ik het!’, dan is het al weg.

Daniel, Floor, Dana en Maja combineren grote fantasie, creativiteit en avonturen in hun concerten. Hun betoverende intensiteit komt voort uit het feit dat ze altijd ‘in het moment’ zijn tijdens het spelen van muziek.

Altviool

Dana Zemtsov

werd geboren in 1992 in Mexico-Stad. Zij is een van de meest veelbelovende altvioolsolisten van haar generatie. Als vijfjarige kreeg zij haar eerste muzieklessen van haar grootmoeder en van haar ouders, beide altviolisten (Mikhail Zemtsov en Julia Dinerstein). Ze studeerde later aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Hans Scheepers. Op haar twaalfde stapte ze over naar altviool en volgde masterclasses bij gerenommeerde docenten. Dana sloot haar bachelor cum laude af en voltooit haar masters bij de bekende altviool virtuoos Michael Kugel aan het Conservatorium van Maastricht.
Hoogtepunten uit voorgaande seizoenen zijn onder andere haar vertolking van Bartóks Altvioolconcert in de grote zaal van het Concertgebouw (Amsterdam), haar kamermuziekoptredens met Janine Jansen en Martin Frost tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival (Utrecht), en een recital in Carnegie Hall (New York).

Cello

Maja Bogdanović

werd geboren in Belgrado en studeerde in Parijs waar zij lange tijd woonde. Sinds enkele jaren is Amsterdam haar thuisbasis. Maja treedt op over de hele wereld als soliste en speelde met orkesten als het Tokyo Symphony, Tonhalle Zurich en Münchener Kammerorkester. Als een gepassioneerd kamermusicus speelt zij vaak op toonaangevende festivals als Kuhmo, Folles Journées, Zeister Muziekdagen en de Cello Biënnale. Maja werkte met veel componisten samen en bracht werken in première van Goebaidoelina, Tanguy, en Penderecki, op wiens tachtigste verjaardag zij ook speelde, op uitnodiging van de componist. Zij maakte de laatste jaren verschillende CD-opnamen waaronder haar veelgeprezen Rachmaninov/Glière cd. Samen met Daniel Rowland nam ze de cd Pas de deux op, waarover NRC schreef: ‘Het komt niet zo vaak voor dat viool en cello elkaar ten dans vragen, meestal geven beide de voorkeur aan de piano. Maar als ze het wel doen, kan dat tot magische muziek leiden.’

Viool en Altviool

Floor Le Coultre

werd benoemd tot Jong Muzikaal Talent Nederland in 2011 en sloot in 2014 haar studie af met onderscheiding voor ‘meeslepend spel’ als leerling van o.a. Ilona Sie Dhian Ho en Pavel Vernikov. Zij heeft zich geëtaleerd als gepassioneerd en communicatief musicus, won vele prijzen en trad op door heel Europa, China, Zuid-Korea,  Zuid-Amerika en de USA. Daarnaast is Floor een veelgevraagd kamermusicus in verschillende vaste ensembles en tijdens festivals zoals het Stiftfestival, Peter de Grote Festival en Thy Chamber Music Festival in Denemarken. Als solist trad ze op met verschillende orkesten en sinds 2012 werkt Floor regelmatig bij ensembles als Amsterdam Sinfonietta en Ludwig.

Viool

Daniel Rowland

werd geboren in Londen en kreeg op zijn vijfde verjaardag een viool van zijn ouders. Hij groeide op tegenover de Stiftskerk en studeerde bij Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh. Op het internationale podium heeft Daniel zich gevestigd als bijzonder charismatische en avontuurlijke speler met een breed repertoire van Vivaldi en Brahms tot Schnittke en Ferneyhough. Daniel was 12 jaar de eerste violist van het beroemde Brodsky Quartet met wie hij vele CD’s opnam. Hij vormt een veelgeprezen duo met de pianiste Natacha Kudritskaya en verschillende CD verschenen de laatste jaren van dit duo: “Les années folles” (5 sterren in de Volkskrant) en ‘Enescu sonates’ (5 sterren in BBC Music Magazine. Hij is mede oprichter van het baanbrekende tangokwintet ChamberJam met bandoneonist Marcelo Nisinman. Daniel is professor aan het Royal College of Music in Londen.

Programma:

Franz Schubert – Quartettsatz, D 703

Pēteris Vasks – Strijkkwartet Nr. 6

Ludwig van Beethoven – Strijkkwartet Nr. 15 in a klein Op. 132