BUSCH Trio
Vermaard!
Zondag 29 september 2024 | 15.00 uur

Kaarten € 24,50 inclusief drankje, meet & greet na afloop.
Reserveringen voor het Theatermenu rechtstreeks bij “De Fabriek” via 0529 433 026

Omri Epstein – piano
Ori Epstein – cello
Mathieu van Bellen – viool

Het Busch Trio werd geformeerd in 2012 aan het Royal College of Music in Londen door de Nederlandse violist Mathieu van Bellen en de Israëlische broers Ori en Omri Epstein. Het is vernoemd naar Adolf Busch (1891-1952), op wiens voormalige instrument, een Guadagnini uit 1783, Mathieu van Bellen speelt.

“Het trio is de vrucht van een jarenlange vriendschap:” zo beschrijft Omri Epstein het. Destijds waren de drie aspirant-solisten, maar hun gedeelde passie voor kamermuziek werd hun sterkste band.
Rond die tijd kreeg Mathieu de eervolle kans om op de ‘ex-Adolf Busch’ G.B. Guadagnini (Turijn, 1783) te spelen – de legendarische violist was toen al een lichtend voorbeeld voor het jonge trio. Hun keuze om op darmsnaren te spelen betekent een diepe waardering voor de esthetiek van de grootheden uit het begin van de 20e eeuw.


Tegenwoordig staat het Busch Trio regelmatig op grote podia en festivals in heel Europa en de VS. Ze zijn door The Times omschreven als ‘moeiteloos musicerend’, door The Gramophone als ‘een waar genot van begin tot eind’ en door de Süddeutsche Zeitung als ‘het meest toonaangevende pianotrio van hun generatie’. Het trio kreeg erkenning voor hun werk en opnames en ontving belangrijke onderscheidingen en prijzen in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, België en Frankrijk.


Het platenlabel Alpha Classics heeft een opmerkelijk vertrouwen in het trio getoond door hen al vroeg in hun carrière aan langdurige contracten te binden. Samen hebben ze bijzondere opnames uitgebracht van de complete werken van Dvorak op vier cd’s, de complete trio’s en het Forellenkwintet van Schubert op twee cd’s en een recente cd met werken van Ravel & Sjostakovitsj. Voor de nabije toekomst wacht nog de opname van de complete trio’s van Beethoven die de komende jaren op vijf cd’s zullen verschijnen.
Vandaag de dag wonen de leden van Busch Trio tussen Amsterdam en Brussel en houden ze vast aan hun zeer intensieve repetitie- en uitvoeringsschema. In de komende seizoenen kijken ze ernaar uit om terug te keren naar zalen in heel Europa, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen en het Théâtre de Champs-Elysées in Parijs, evenals talrijke tournees door de VS, Canada en Israël en een optreden op een bijzondere zondagmiddag bij Dalfsen Klassiek

Piano

Omri Epstein

begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen aan het conservatorium in Tel Aviv. Gedurende zijn studietijd won hij al verschillende prijzen en kreeg hij een beurs van de America-Israel Cultural Foundation.
In 2002 verhuisde Omri Epstein naar Groot-Brittannië voor lessen aan de Purcell School, gevolgd door opleidingen aan de Universität der Künste in Berlijn en het Royal College of Music en de Royal Academy of Music in Londen. Onder zijn docenten waren Ruth Nye en Sulamita Aronovsky.
Omri Epstein won een tweede prijs tijdens de Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition. Als uitvloeisel daarvan vertolkte hij bij het Israeli Symphony Orchestra onder leiding van Damian Iorio het Derde pianoconcert van Rachmaninoff.

Cello

Ori Epstein

is afkomstig uit Tel Aviv. Hij begon op zesjarige leeftijd met cellospelen en studeerde vanaf 2002 aan de Purcell School in Londen. Later volgde hij lessen bij Pal Banda, Miklós Perényi en Antonio Meneses.Hij won tijdens de Bromsgrove International Musicians’ Competition een derde prijs en kreeg tijdens de Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition zowel de eerste prijs als de publieksprijs. In januari 2012 formeerde Ori Epstein samen met Mathieu van Bellen en zijn broer Omri Epstein het Busch Trio.

Viool

Mathieu van Bellen

studeerde bij Jan Repko aan het Conservatorium van Amsterdam en aan Chetham’s School of Music in Manchester. Ook studeerde hij bij Itzhak Rashkovsky in Londen en bij Ulf Wallin aan de Hochschule für Musik in Berlijn. Hij was laureaat van onder andere de internationale Yehudi Menuhin Competition en de Wieniawski Competition en in Nederland van het Prinses Christina Concours en het Oskar Back Concours.

Programma:

Joseph Haydn Trio in E flat XV:22 no.36
Ludwig van Beethoven Trio in E-flat Op.70 no.2
Johannes Brahms Trio in B major Op.8