New Zealand String Quartet
Down Under
Zondag 10 november 2024 | LET OP: 11.00 uur

Kaarten € 24,50 inclusief drankje, meet & greet na afloop.
Reserveringen voor het Theatermenu rechtstreeks bij “De Fabriek” via 0529 433 026

*** Dit concert begint om 11.00 ! ***

Helene Pohl en Monique Lapins – viool
Gillian Ansell – altviool
Rolf Gjelsten – cello

Het New Zealand String Quartet (NZSQ) is een toonaangevend strijkkwartet uit Nieuw-Zeeland, opgericht in 1987. Eerder gooide Corona roet in het concert in Dalfsen maar nu dan toch!

NZSQ heeft wereldwijd opgetreden, waarbij ze geroemd worden om hun technische vaardigheid en emotionele diepgang. Ze hebben vele opnames gemaakt die lovende kritieken kregen en ze werken regelmatig samen met componisten om nieuwe werken te creëren en uit te voeren. Het kwartet speelt een belangrijke rol in het bevorderen van kamermuziek, zowel nationaal als internationaal, door middel van concerten, festivals en educatieve programma’s.
Naast hun concertactiviteiten is het NZSQ actief betrokken bij het onderwijs, door middel van workshops, masterclasses en residenties aan diverse muziekinstellingen. Hun inzet voor educatie en ontplooiing helpt bij het inspireren van de volgende generatie musici en het verbreden van het publiek voor klassieke muziek.

Eerste viool

Helene Pohl

Geboren in Ithaca, New York, als dochter van Duitse ouders, bracht Helene Pohl haar jeugd aan beide zijden van de Atlantische Oceaan door. Op 17-jarige leeftijd begon ze haar hogere studies aan de Musikhochschule Keulen. Ze vervolgde haar studies bij leden van het Cleveland Quartet aan de Eastman School of Music en aan de Indiana University bij Josef Gingold.
Als eerste violist van het in San Francisco gevestigde Fidelio Strijkkwartet (1988-1993), trad Helene veelvuldig op in de VS, Duitsland, Engeland, Italië en Zuid-Amerika.
Helene trad in februari 1994 toe tot het New Zealand String Quartet als eerste violist. In 2001 werd ze samen met mede-kwartetlid Gillian Ansell artistiek directeur van het Adam Chamber Music Festival.
Helene speelt op een Pietro Guarnerius viool, gemaakt in 1730 in Venetie.

Tweede viool

Monique Lapins

begon haar vioolstudie op zesjarige leeftijd met de Suzuki-methode en zette haar studie voort aan de Australian National Academy of Music en aan het Yong Siew Toh Conservatorium voor Muziek in Singapore.
Ze was tweemaal finalist in de Asia Pacific Chamber Music Competition en heeft op festivals in Frankrijk, Tsjechië, Nederland, Japan, Hong Kong, Australië en op de Open Chamber Music Seminars in Prussia Cove opgetreden. Ze heeft opgetreden met artiesten zoals Philippe Herreweghe (dirigent) in Frankrijk, het Jerusalem Strijkkwartet, Dénes Várjon (pianist) en met de Franse violist Oliver Charlier.
Monique trad in mei 2016 toe tot het NZSQ.
Zij bespeelt een Lorenzo Storioni viool uit 1784.

Altviool

Gillian Ansell

geboren in Auckland, maakte zij op haar 16e haar concertdebuut met de Auckland Philharmonia. Op 19-jarige leeftijd bracht een Associated Board Scholarship haar drie jaar naar het Royal College of Music in Londen om viool, altviool en piano te studeren. Daarna vervolgde ze haar studie aan de Musikhochschule Keulen bij Igor Ozim en het Amadeus Quartet.
In 1987 keerde ze terug naar Nieuw-Zeeland om medeoprichter te worden van het New Zealand String Quartet. Ze was twee jaar tweede violist voordat ze de positie van altviolist in de groep op zich nam.
Gillian bespeelt een Nicolò Amati altviool uit 1619.

Cello

Rolf Gjelsten

begon zijn cellostudies in zijn geboortestad Victoria, Canada op 15-jarige leeftijd. Op 22-jarige leeftijd werd hij het jongste lid van het Berliner Symphonie-Orchester. Rolf keerde terug naar Noord-Amerika om te studeren bij Zara Nelsova, wat leidde tot verdere studies. Als lid van het Laurentian Quartet toerde hij internationaal, maakte vijf cd’s en doceerde cello aan het Sarah Lawrence College in New York.
Rolf zette zijn studies voort vanaf 1990 bij de grote Pablo Casals-protege en Beaux Arts Trio-cellist Bernhard Greenhouse.
Rolf trad in mei 1994 toe tot het New Zealand String Quartet. Hij bespeelt een Francesco Gofriller cello, gemaakt in Venetië in 1705.

Programma:

Joseph Haydn, Strijkkwartet in Es, op. 71 nr. 3
Ludwig van Beethoven, Strijkkwartet in F, op. 135
Claude Debussy, Strijkkwartet in g